/*Blog Module equal*/

Wil jij meer de diepte in als fysiotherapeut?

door | jun 16, 2022

Ken je dat? Er komt een patiënt bij je en er is meer aan de hand dan enkel en alleen fysieke pijn of ongemak. Dit is een signaal voor iets wat dieper is gelegen. In de ontmoeting is dat vaak al voelbaar…

Haar gezicht is gespannen, ze praat snel en haar handen maken korte krachtige bewegingen, alsof ze iets afkapt. Ze zit ineengedoken, haar hoofd is lichtjes afgedraaid van mij en met een schuine blik kijkt ze mij af en toe aan. Met zijn hoofd licht scheef gehouden lijkt het alsof ze ieder moment een klap verwacht. Haar ademhaling is snel en oppervlakkig en soms houdt ze die in.

Ze komt bij mij met pijn in haar nek en schouders. Ze heeft er al jaren last van. Verder heeft ze vaak migraine, last van buikklachten en eczeem. Fysiotherapie en met name massage hebben haar in het verleden verlichting gegeven.

Ik vraag nog even verder. Zij heeft geen partner en is net ontslagen. Voor de zoveelste keer. En elke keer ligt er een conflict met haar leidinggevende aan ten grondslag.

Bij binnenkomst was ik vergeten haar welkom te heten. Het viel mij op, omdat ik dat vrijwel nooit vergeet. Dus ik vraag haar hoe zij dat kent: welkom geheten worden.

Ze kent het niet; welkom zijn. Ik vraag haar wat zij heeft meegemaakt. Ze praat over hoe ze vroeger werd geslagen door haar vader. En vanaf haar veertiende werd buitengesloten door kinderen op school. Zij heeft zich nooit echt ergens thuis gevoeld.

Je bent welkom hier met je verhaal, zeg ik. Terwijl ik van binnen afreis naar hoe ik zelf dit thema ken. Zij zucht eens diep en er komt iets van ontspanning in haar lijf.

Aanraken op de binnengrens

Aanraken op de buitengrens (via het lichaam) is vooral ondersteunend wanneer je ook kijkt  naar het innerlijk signaal dat deze lichamelijke pijn afgeeft. Wat wil deze pijn vertellen? Waar zijn het de sporen van? Welke diepe emotionele imprints liggen in de biografie van de cliënt of zijn transgenerationeel (door zijn ouders en voorouders) aan haar doorgegeven? Wat is haar drijvende verlangen? Hoe beweegt dat in haar?

Hoe herhaalt hij de patronen uit haar jeugd? Wat is haar script en haar overlevingsstrategie? Staat zij op haar plek binnen het gezin van herkomst? Wat moet er ingesloten of teruggegeven worden en vraagt om aandacht? Kan zij aannemen dat wat ooit te groot en te overweldigend was? En hoe kan zij aanwezig blijven in haar lichaam?

Door jezelf en de cliënt dergelijke vragen te stellen, ga je aanraken op ‘de binnengrens’: iemands innerlijke wereld, zijn drijfveren, zijn angsten, zijn emoties, zijn identiteit.

Maar daarvoor moet jij zelf óók aanwezig zijn in je eigen lijf. Je moet weten waar jouw verhaal mee-resoneert met het verhaal van de cliënt. Zodat je bedding kunt blijven bieden. Zodat de cliënt zich kan openen.

Wanneer je de cliënt behalve op de buitengrens ook op de binnengrens kunt ontmoeten, is er echt contact en kan er iets veranderen.

 In de opleiding ‘Integrale fysiotherapie; een aanraking op de binnengrens’ leer je de cliënt te begeleiden op de fysieke, mentale, emotionele energetische en identiteitslaag.

We maken gebruik van kennis en inzicht vanuit de neurobiologie, Jungiaanse therapie, TA, NLP, systemisch werk, lichaamswerk, psychosomatische fysiotherapie, haptonomie, mindfulness, ACT, traumawerk, karakterstructuren, Tai Chi Qi Gong alles toegepast op het fysiotherapeutisch handelen.

Nieuwsgierig geworden?

Je bent van harte welkom bij de online informatiebijeenkomst op 7 juli 2022 om 20.00 uur. Hierin vertel ik meer over de opleiding en er is ruimte om vragen te stellen. Of kijk op: www.g-ode.nl voor meer informatie. Wanneer je vragen hebt, voel je vrij om mij te bellen of een te mail sturen: geke@g-ode.nl | 0644157333.

ANDEREN BEKEKEN OOK

Het opstellen van ziekte: Het verhaal dat je lichaam met zich meedraagt

Het opstellen van ziekte: Het verhaal dat je lichaam met zich meedraagt

Ervaar jij terugkerende patronen of klachten in je lichaam? Stel je eens voor hoe het zou zijn om daar op een liefdevolle wijze contact mee te maken en te luisteren naar het verhaal van jouw lichaam. Waarschijnlijk draagt het ook het verborgen verhaal in zich, gevormd uit jouw eigen biografie of familiegeschiedenis. Verstrikkingen in het familiesysteem en de effecten hiervan op jouw leven zijn voelbaar in jouw lichaam. Het zijn herinneringen, opgeslagen in jouw eigen weefsels. We dragen ze met ons mee.
Een opstelling brengt bewustwording en toont de relatiepatronen tussen jou, jouw lichaam, jouw ziekte en de geschiedenis van jouw familiesysteem. Er wordt zichtbaar wat tot dan toe niet is gezien maar wel gezien wil worden. Vanuit dat contact kan beweging ontstaan zodat je weer vrij kunt zijn om meer aanwezig te zijn, jouw lichaam weer te bewonen en kan er ruimte ontstaat voor ander gedrag.

Lees meer

0 reacties