/*Blog Module equal*/

Het opstellen van ziekte: Het verhaal dat je lichaam met zich meedraagt

door | mei 19, 2021

Ervaar jij terugkerende patronen of klachten in je lichaam? Stel je eens voor hoe het zou zijn om daar op een liefdevolle wijze contact mee te maken en te luisteren naar het verhaal van jouw lichaam. Waarschijnlijk draagt het ook het verborgen verhaal in zich, gevormd uit jouw eigen biografie of familiegeschiedenis. Verstrikkingen in het familiesysteem en de effecten hiervan op jouw leven zijn voelbaar in jouw lichaam. Het zijn herinneringen, opgeslagen in jouw eigen weefsels. We dragen ze met ons mee.

De taal van je lichaam

Je lichaam spreekt een taal die je kunt voelen. Je kunt voelen waar spanning zit of waar het stokt, je kunt voelen waar je nog niet aanwezig kunt zijn. Je kunt contact maken met wat deze spanning jou wilt vertellen. Vaak is het lastig om dit contact te maken, om echt aanwezig te zijn in ons lichaam, omdat we ons er minder veilig in voelen. Het kost ons vaak moeite om ons lichaam en de omgeving waarin we leven te vertrouwen. Dat kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken: traumatische gebeurtenissen die je hebt ondergaan, transgenerationele oorzaken, ziekte, een negatief zelfbeeld of niet echt op aarde willen zijn. Gelukkig kunnen we het opstellen. We kunnen dat wat in ons leeft buiten ons opstellen zodat het zichtbaar wordt.

Ziekte als boodschap en uitnodiging

Tijdens een opstelling volg ik de beweging, ‘de taal’ van het lichaam van de vraagsteller en van de representanten en dat wat het veld wil laten zien. Daarbij zie ik ziekte en chronische symptomen als een uiting van het lichaam of het systemisch veld om iets zichtbaar te maken: ziekte als boodschapper. Het blootleggen van deze informatie brengt jou dichter bij jouw kern en stelt je weer in staat om verbinding te maken met de levensstroom die door jou heen beweegt.

Een opstelling brengt bewustwording en toont de relatiepatronen tussen jou, jouw lichaam, jouw ziekte en de geschiedenis van jouw familiesysteem. Er wordt zichtbaar wat tot dan toe niet is gezien maar wel gezien wil worden. Vanuit dat contact kan beweging ontstaan zodat je weer vrij kunt zijn om jouw hele lichaam te bewonen.

Vanuit systemisch perspectief wordt ook duidelijk dat ziekte niet indruist tegen het leven maar dat het deel uitmaakt van hoe het leven zich ontvouwde tot op dat moment. Tijdens het bijwonen van een masterclass van Hausner werd het mooi verwoord: ‘ziekte is een uitnodiging; een uitnodiging om de cirkel waar we ons in bewegen groter te maken’. Dit geldt voor zowel binnen ons als buiten ons. Een familie-opstelling maakt het mogelijk om een opening in deze cirkel te creëren. De uitbreiding wordt dan de helende beweging. Deze helende beweging laat zich voelen in je lichaam en verlangt enkel het openstellen van je hart.

De verborgen dynamiek achter de ziekte

Er zijn drie systemische basisprincipes waar vanuit dynamieken zich kunnen ontwikkelen:

  • Binding; iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  • Ordening; alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
  • Balans.; geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

Wanneer om welke reden dan ook één van deze basisprincipes in de knel komt, dan ontstaat er een dynamiek waardoor het systeem verzwakt. Dit blijft zich herhalen totdat het is gezien.

VOORBEELDEN VAN DYNAMIEKEN ZIJN
  • Iets voor een ander dragen binnen het systeem
  • Iemand volgen die binnen het systeem is buitengesloten of niet erkend
  • Iemand gaat van zijn plaats
  • Iemand identificeert zich met een ideaal, iemand of een concept

En dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je energetisch iets gaat dragen voor iemand uit jouw familiesysteem wat is buitengesloten. Je gaat dan vaak ook van je plek. En heel vaak ontstaat dit al in de kindertijd. Dan dragen we dingen die te groot of te zwaar zijn voor ons. Vanuit deze dynamiek ontstaan er dan symptomen waarmee je in het dagelijkse leven wordt geconfronteerd. Waaronder fysieke, emotionele en mentale klachten, of gedrag en gedragspatronen waarvan je ziet dat het niet helpend is, maar wat je moeilijk kunt veranderen.

Een opstelling met ziekte

Chronische ziekten of ziekten die ons met de dood confronteren, kunnen ons leven compleet veranderen. Een opstelling met ziekte is mogelijk iets voor jou wanneer je (in)direct met dit thema te maken hebt, als cliënt of als naaste. We maken op een andere manier contact met de ziekte en de impact ervan op je leven in het hier en nu.

De kern van het opstellingenwerk is het zichtbaar maken van verborgen dynamieken en verhalen. Herkennen, doorvoelen en het aannemen van dat wat zich laat zien doorbreekt de impasse: de noodzaak om de situatie te blijven herhalen is doorbroken en de eigen levensstroom kan weer vrijer stromen! Dit is vaak krachtig voelbaar voor de vraagsteller, er ontstaat ontspanning en ruimte in het lichaam. Het is belangrijk om daarbij te onderstrepen dat een opstelling géén therapeutische of medische behandeling is, die gericht is op het genezen van de klachten of ziekte. Wanneer klachten verdwijnen wordt dat eerder gezien als een welkom neveneffect van de opstelling, dan als de primaire focus.

Bert Hellinger omschrijft het treffend in zijn boek ‘De kunst van het helpen’ waaruit ik afsluitend citeer:
“Zelfs als we met zieken werken dan zijn we nog niet bezig met ziektebehandeling of genezing. We beperken ons tot het systemisch werk, tot de dynamieken die bij de huidige familie of de familie van herkomst een rol spelen. Zodra die aan het licht komen, heeft dat vaak een verzachtende of zelfs genezende werking op de ziekte, maar dat is geen doel op zich. Het kan namelijk net zo goed zijn, dat in de opstelling duidelijk wordt dat de ziekte op zijn plaats is en dat de cliënt groeit door deze ziekte. Daarom zou een poging om genezing te willen bewerkstelligen, hier een inbreuk zijn op de ziel van de patiënt en een inbreuk op zijn lot. We gaan hier naar een ander niveau van helpen, in contact met iets groters”.

Interesse?

Iedere eerste zaterdag van de maand organiseer ik een opstellingsdag op de Lindenhorst in Driebergen. Wil je eens op een andere manier kijken naar wat je draagt en wat te zwaar wordt of waar je in vast loopt? Je bent van harte welkom als vraagsteller of als representant! Wanneer je graag meer informatie ontvangt kun je mij bereiken via: 0644157333 of geke@g-ode.nl. Via deze link kun je je aanmelden. Ik ontmoet je graag!

ANDEREN BEKEKEN OOK

0 reacties